Wkb
De overheid wil dat bouwbedrijven meer verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van bijvoorbeeld woningen, kantoren en bruggen. Erkende bedrijven controleren daarom al op steeds grotere schaal vrijwillig (tot nadere invoering van de nieuwe wet) de kwaliteit van bouwwerken. Tot nog toe is dat nog steeds de taak van de gemeente. Deze regels staan in de Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
Wilt u meer informatie over de Wkb of het uitvoeren van een proefproject neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 076-5607090.
Seconed, uw partner in beter bouwen!
Wat is de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb)?
De Wkb is een wet die per 1 januari 2024 is ingegaan en die de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van bouwwerken verschuift van de gemeente naar de aannemer. Dit betekent dat aannemers voortaan een erkende kwaliteitsborger moeten inschakelen die toezicht houdt op de bouw en die verantwoordelijk is voor het afgeven van een verklaring van navolging.
Wat is een kwaliteitsborger?
Een kwaliteitsborger is een onafhankelijke partij die toezicht houdt op de kwaliteit van een bouwproject. De kwaliteitsborger controleert of het bouwwerk voldoet aan de eisen van De bouwregelgeving en andere relevante regelgeving.
Wanneer is een kwaliteitsborger verplicht?
Een kwaliteitsborger is verplicht voor alle nieuwbouwprojecten en verbouwprojecten die vallen onder Gevolgklasse 1. Dit zijn onder andere woonhuizen, kleine utiliteitsgebouwen en scholen. Naar verwachting zal dit op termijn ook voor complexere objecten gaan gelden.
Wat zijn de voordelen van de Wkb?
De Wkb beoogt de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren en het aantal bouwtechnische gebreken te verminderen. De wet moet ook leiden tot efficiëntere en snellere bouwprocessen waarbij de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de betrokken partijen duidelijk is geregeld.
Wat moet ik doen als ik een bouwproject wil starten dat valt onder de Wkb?
U moet een aannemer inschakelen die een erkende kwaliteitsborger inschakeld. De aannemer zal u informeren over de verdere stappen in het traject.
Wat zijn mijn rechten als opdrachtgever onder de Wkb?
U heeft het recht om een bouwwerk van goede kwaliteit te verwachten. U heeft met deze wet ook recht op een garantietermijn van 10 jaar.
Wat moet ik doen als ik een aannemingsopdracht wil uitvoeren die valt onder de Wkb?
U moet een erkende kwaliteitsborger inschakelen en met hem of haar een schriftelijke overeenkomst afsluiten. De kwaliteitsborger zal toezicht houden op de bouw en de nodige controles uitvoeren.
Wat zijn mijn verplichtingen als aannemer onder de Wkb?
U bent verplicht om een bouwwerk van goede kwaliteit af te leveren dat voldoet aan de eisen van de bouwregelgeving. U bent ook tien jaar aansprakelijk voor gebreken in het bouwwerk.
Zie ook: