Interview met onze Project engineer Yorick

Kun je wat meer vertellen over jouw functie bij Seconed?
Sinds februari dit jaar ben ik werkzaam bij Seconed als project engineer staalconstructies. De taken in deze functie zijn heel divers. In de startperiode lag mijn hoofdtaak bij de beoordeling van staalconstructies, maar gezien de drukte bij de betontak van Seconed heb ik daar veel bijgesprongen. Naarmate de werkzaamheden toenamen in de richting van staalconstructies is hierin een mooie balans ontstaan.

Wat voor soort werkzaamheden komen hierbij kijken? 
De werkzaamheden zijn erg divers. Je kunt hierbij denken aan onder andere documentencontrole van berekeningen en tekeningen die we van de aannemer krijgen, maar ook houd ik me bezig met inspecties in het veld. Dat zijn bijvoorbeeld bezoeken met als doel de beoordeling van staalconstructies in de uitvoering. Eigenlijk heeft iedere inspectie een specifiek doel. Zo doe ik ook inspecties voor het waarborgen van de kwaliteit bij funderingen van windmolenparken, maar bijvoorbeeld ook het beoordelen van de uitvoering van betonnen bruggen.

Je bent gestart in tijden van COVID-19. Heeft dit grote invloed gehad op jouw inwerktraject?
Een bijzondere tijd om te starten bij een nieuwe werkgever, dat is zeker waar! Maar het inwerktraject vanuit huis is me, ‘ondanks het gemis van collega’s om me heen’, toch goed afgegaan. Dit vergde wel de nodige beluurtjes en natuurlijk ook het video vergaderen om de werkzaamheden goed te kunnen afstemmen. Ik ben stap voor stap mee gaan draaien in de projecten waaraan Seconed werkt. Ik heb hiervoor de nodige tijd gebruikt om mezelf in te lezen, en ik heb zelfstudie gedaan om zo op deze manier Seconed en haar opdrachtgevers beter te leren kennen.

Welke uitdagingen heb jij in jouw rol als project engineer?
Dat zijn er meerdere, maar die ga ik uiteraard niet uit de weg! Mijn grootste uitdaging als startend project engineer is om mijn studiekennis toe te passen in de praktijk. Ook de technische diepgang en de variatie in mijn werkzaamheden zie ik als een uitdaging. Nu houd ik me bijvoorbeeld veel bezig met staal, maar tegelijkertijd ook met infra en werk ik aan een project waar een windmolenpark gerealiseerd wordt. Dat zijn drie compleet andere takken van sport. Dit is tijdrovend in de voorbereidingen, de leercurve is daarom ook gigantisch. Dit is voor mij een grote uitdaging en daardoor is mijn werk ook weer erg interessant.

Waarom ben je bij Seconed aan de slag gegaan?
Goede vraag, dat heeft voor mij eigenlijk met meerdere factoren te maken. Bijvoorbeeld het niveau dat wordt uitgedragen en ook de expertise die Seconed te bieden heeft, triggerde mij om te solliciteren. Ik was op zoek naar een uitdagende functie met meer afwisseling dan mijn functie destijds als ‘constructeur’ bij mijn vorige werkgever. De variatie in mijn huidige functie als project engineer is boven verwachting en dit maakt dat werken bij Seconed voor mij een mooie carrièreswitch is geweest.

Wat was jouw drijfveer om techneut te worden in jouw vakgebied?
De grootste drijfveer ligt voor mij bij de rekenkant en dat in combinatie met de praktijk. Dat is een hele grote uitdaging en dat vind ik ook heel interessant. Bovendien vind ik het leuk dat ‘jij’ de persoon bent, waarbij mensen terrecht kunnen voor hun vragen. Het is mooi dat je iemand kunt helpen op een goede manier. Dat geeft mij voldoening.

Hoe zie jij de toegevoegde waarde van Seconed bij projecten waaraan je werkt?
Eigenlijk heel simpel gezegd, ‘nieuwe ogen zien nieuwe dingen’. Het is een heel bekend fenomeen dat je je eigen werk niet moet controleren. Door de diepgang van eigen werk kunnen fouten over het hoofd gezien worden. Ik vind juist het voorkomen van die ontwerp- en/of uitvoeringsfouten één van de grootste waardes die Seconed te bieden heeft. We borgen de kwaliteit binnen het project. Hiermee worden faalkosten voorkomen.

Kun je iets meer vertellen over de ‘soort’ projecten waaraan je werkt?
In mijn startperiode bij Seconed heb ik veel ondersteuningen geboden in de documentencontrole van het project ‘BAAK/ Blankenbrugverbinding’, waarvoor Seconed  (erkende TIS) is ingeschakeld voor de beoordeling van de constructieve veiligheid bij oplevering. Ik heb de projectleider Rob Dingemans hiermee ondersteund in zijn werkzaamheden.

Ook werk ik wekelijks op locatie bij Sif. Zij zijn één van de grootste fabrikanten van stalen buizen voor fundaties ten behoeve van windparken en olie- en gasplatforms op zee. Seconed wordt ingeschakeld om de kwaliteit te waarborgen met betrekking tot het maken van monopiles  voor de realisatie van een windmolenpark. Dit is slechts een greep van de projecten die passeren, maar het geeft wel de variatie mooi weer.

Waar word jij heel enthousiast van?
Allereerst onze altijd gezellige (digitale) vrijdagmiddagborrel! Het leuke informele contact met de collega’s spreekt mij enorm aan. Dit geeft ook meteen het teamgevoel weer wat er bij Seconed heerst. Daarnaast word ik enthousiast contact met klanten/opdrachtgevers/uitvoerders/collega’s. De kundigheid van de mensen om je heen maakt het ook leuk om zelf ook naar dat niveau toe te groeien.

Welk ‘weetje’ wil jij delen uit jouw vakgebied?
Wist je dat er enorm strenge eisen zitten aan lassen in offshore windmolen projecten. Dit komt omdat dit erg vermoeiingsgevoelige constructies zijn. Zo moet de aanvloeiing minimaal 150 graden zijn en mag de bolling maximaal 5mm zijn.

Hoe zie jij jouw toekomst bij Seconed?
Het is de bedoeling dat ik in de toekomst meer de staalkant op ga maar op dit moment gaat de variatie gaat nog even voor. Uiteraard wil ik graag doorgroeien, maar naar welke rol dat precies gaat zijn, is afwachten wat de toekomst brengt.