Interview met onze Project Engineer staalconstructies Pieter
Wat is het leukste aan jouw werk bij Seco?
Hier moet ik toch eigenlijk wel het klassieke antwoord op geven: ‘de afwisseling is wat mijn werk zo leuk maakt’! Er zit zoveel diversiteit in de projecten die je voorbij ziet komen. Je mag op heel hoog niveau werken, dat maakt mijn werk zeer aangenaam.
Wat is jouw studieachtergrond / waar komt jouw expertise in staal vandaan?
Ik heb de vijf jaar durende studie Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde (optie Civiele Techniek) gevolgd. Na mijn studie heb ik wat tijd voor mezelf genomen en ben ik me destijds gaan focussen op het vinden van een eerste baan. In deze periode kwam er een vacature vrij bij SECO in de expertise ‘Staalconstructies’ en ik dacht dat is wel iets voor mij! Tijdens mijn studie was ik meer gefocust op beton, het leek mij destijds juist een mooie uitdaging om mezelf te gaan verdiepen in de staalconstructies. Na twee weken mocht ik starten bij SECO, dit was in 2005 dus inmiddels al weer ruim 15 jaar geleden.
Aan wat voor soort projecten werk je? Wat is daar interessant/bijzonder aan?
‘De staalconstructies zijn toch altijd wel de mooie projecten’, zeg ik natuurlijk. Als je iets speciaals hebt wat bijvoorbeeld niet meer lukt in beton wordt er vaak geschakeld naar staal. Bijvoorbeeld in speciale vormen komt er al vaak staal aan te pas. Gezien dit binnen mijn expertise valt, heb je vaak het geluk dat je in dit soort mooie projecten betrokken raakt. Ook als junior raak je bij SECO al betrokken en zie je bijvoorbeeld grote bruggen voorbij komen. Dat zijn projecten waar je toch trots op kunt zijn en wanneer je het land doorreist aan je naasten kan vertellen dat je hieraan hebt meegewerkt.
Over het algemeen krijg ik dus te maken met diverse projecten zoals: sluisdeuren, beweegbare staalconstructies, grote bruggen en bijvoorbeeld kunstwerken in staal. Als je hierin iets kunt vinden als risicoanalist waarvan je denkt ‘’dit heef toch wel de constructie gered’’ dan voel je het nut van de job en dat maakt mijn werk erg leuk! Natuurlijk is het heel gemakkelijk om het werk wat je in handen krijgt te bekritiseren, en alle kleine puntjes te benoemen. Maar juist jezelf focussen op de belangrijke details en hierin samen te werken met de opdrachtgever is wel de kracht van SECO. We moeten ervoor zorgen dat het risico genormaliseerd wordt en er geen accidenten gaan gebeuren.
Hoe ervaar je de samenwerking tussen de leden binnen de SECO Group? Kun je daar iets meer over vertellen?
Die verloopt heel goed. Samenwerken zit ook in mijn karakter, dat gaat vanzelf. Ik ga daar echt naar op zoek; ik communiceer, ik geef veel informatie door, misschien soms teveel (sorry collega’s). Bijvoorbeeld als ik zie dat er iets in België al bestaat en wat in Nederland een toegevoegde waarde kan zijn, help ik hier graag in. Dat werkt ook andersom. Zo leer ik bijvoorbeeld in Nederland hoe de bouwwereld met heel veel eigen verificaties en verantwoordelijkheden onderbouwt dat wat er gebouwd wordt in orde is. In België werkt het meer met inspecties op de bouwplaats en zou er organisatorisch nog verbetering mogelijk zijn. Het mooie van SECO is dat wij het beste van beide combineren en onze opdrachtgevers hierin ondersteunen.
Hoe zie jij de toegevoegde waarde bij de projecten waar je aan werkt?
De grootste waarde zit hem voornamelijk in de integraliteit vind ik. Normaal gezien worden pakketten gesplitst, je krijgt te maken met verschillende partijen die moeten samenwerken en waar interfacemanagement nodig is. Het blijft moeilijk om daar een goede aaneensluiting in te vinden. Bij SECO zit dat in één hand, dat is het mooie. Als er iets op die interface dreigt mis te gaan dan zijn wij eigenlijk de enige die er rechtstreeks baat bij hebben dat die interfaces goed gemanaged worden.
Als je één punt zou mogen noem waar extra aandacht aan besteed zou mogen worden in jouw vakgebied, wat zou dat dan zijn?
Ik zou graag meer betrokkenheid willen zien en krijgen bij de uitvoering. De aannemer bijvoorbeeld al meer betrokken laten zijn bij het ontwerp. Op deze manier kan al in vroege fase aangeven worden wat wel of niet haalbaar is.