Interview met onze WKB Manager Ad

Kun je iets vertellen over jouw start bij Seconed? 
Mijn start bij Seconed is goed verlopen. Ik werd goed ontvangen door mijn nieuwe collega’s en er was ruim voldoende tijd voor begeleiding. De begeleiding was in eerste aanleg vooral voor het leren werken volgens het TIS regelement en de verdere interne procedures. Hierdoor kon ik snel zelfstandig werken aan projecten.

Wat is het leukste aan jouw werk bij Seconed?
Het vak van kwaliteitsborging is breed en afwisselend het betreft alle technische disciplines en alle voorkomende materialen en oplossingen. Het gaat natuurlijk over de constructieve veiligheid maar ook installaties en bouwfysica.

Wat is jouw studieachtergrond? Waar komt jouw interesse in de bouwkwaliteit vandaan?
Ik ben constructief opgeleid. Heb HTS-bouwkunde gedaan en daarna nog een drietal jaar aan het wel bekende HTI gezeten. De belangstelling voor de bouwkwaliteit komt door mijn eerste werkgever “De gemeente Rotterdam” in combinatie met het feit dat ik vaak zie dat zaken onnodig fout gaan. De bekende overdrachtsgebieden tussen de verschillende disciplines zijn daar een voorbeeld van.

Aan wat voor soort projecten werk je? Wat is daar interessant/bijzonder aan?
Ik werk aan allerlei projecten. Grote projecten waarvan iedereen Seconed kent natuurlijk, maar ik ben de aanvoerder van het WKB-team en doe ook de proefprojecten in het kader van de WKB. Dit zijn veelal projecten in Gevolgklasse 1.

Hoe ervaar je de samenwerking met de andere specialisten binnen Seconed?
De onderlinge samenwerking is prima, techneuten onder elkaar. Het verbaasd mij nog steeds dat als wij bij een groot project met het projectteam overleg hebben hoe wij elkaar dan aanvullen. Hier geldt echt de regel 1 + 1 = 3.

Hoe zie jij de toegevoegde waarde bij de projecten waaraan je werkt?
De integrale aanpak in combinatie met onze onafhankelijkheid maken de beoordelingen zowel op papier (digitaal) als op de bouwplaats van meerwaarde.

Wat zie jij als de grootste uitdaging met de aankomende WKB per jan 2024?
De allergrootste uitdaging is dat we er als bouwkolom nog niet klaar voor zijn. Als je volgend jaar voor de eerste keer gaat werken conform de WKB dan is het allemaal nieuw en lijkt het heel ingewikkeld. Als wij met klanten een derde of vierde project doen dan merk je het grote verschil met het eerste project. Er zijn bij de klanten intern afspraken gemaakt, de onderaannemers zijn mee, er is ondersteunende software beschikbaar en iedereen begrijpt het hogere doel. Het hogere doel is het zichtbaar maken en/of verbeteren van de kwaliteit van het bouwen. We moeten in deze ook niet de wijzigingen in het Burgerlijk wetboek vergeten. De omgekeerde bewijslast vraagt naast de WKB zeker de nodige aandacht.

Als je één punt zou mogen noemen van de bouwkwaliteit waar extra aandacht aan besteed zou mogen worden, wat zou dat dan zijn?
Vanuit mijn eigen achtergrond zou ik zeggen de constructieve veiligheid maar dat is te eenvoudig. De onderlinge afstemming tussen de partijen onderling is van groot belang. Na 1 januari 2024 is de omgekeerde bewijslast van toepassing. Maak je eigen kwaliteit zichtbaar door deze herleidbaar vast te leggen.

Hoe zie jij jouw toekomst bij Seconed?
Met de aankomende Wkb gaan we drukke tijden tegemoet. Als aanvoerder van het Wkb team zal mijn team moeten groeien om aan de vraag te kunnen voldoen. Een elftal zal niet voldoende zijn.  Mooie uitdagingen bij een mooi bedrijf.